Blogi

Kylpylälomalla Pärnussa25.1.2010 00:00


Tervis-kylpylän pääsisäänkäynti

Katariinan kirkko Pärnussa

Vanha aitta kauppias Mohrin talon pihapiirissä Pärnussa

 

Eeva-Leenalla ja minulla oli mahdollisuus osallistua helsinkiläisen Hassarit-lentopallojoukkueen mukana kylpylämatkalle Viron Pärnuun 17-24.1.2010. Kylpylä oli sama Tervis, jossa kävimme 15 vuotta sitten tutustumiskäynnillä toteamassa, olisiko se sopiva veteraanikuntoutukseen. Olihan se. Terviksessä on kuntoutettu näiden viidentoista vuoden aikana runsaasti sekä suomalaisia että virolaisia veteraaneja eli Suomen-poikia.

Tänä päivänä Tervis on entisestään laajentunut ja se tarjoaa parempia ja monipuolisempia palveluita kuin 15 vuotta sitten. Uuden, muutama vuosi sitten rakennetun vapaa-ajan keskuksen palveluita: saunoja ja altaita ym. käyttävät myös muutkin kuin kylpylässä kuntoutettavat. Kylpylä työllistää nyt noin 200 henkilöä ja on yksi Pärnun suurista työnantajista.

Kylpyläpakettiin kuului aamiainen ja illallinen sekä joka päivä kolme erilaista hoitoa: hierontaa, kylpyjä ja lämpöhoitoa sekä tarvittaessa laser- tai sähköimpulssihoitoja. Kaiken tämän sai edulliseen hintaan näin sydäntalvella. Lisämaksusta oli mahdollisuus hankkia myös muita kuntoutus- ja hemmottelupalveluita sekä laboratoriokokeita. Lääkärin vastaanotto sekä tullessa että lähtiessä sisältyi hintaan.

Talvi todella tuntui ja näkyi Pärnussa. Lunta oli paljon samoin kuin pakkasta. Viimeisenä päivänä pakkasta oli - 23 astetta Celsiusta. Pärnusssa oli useana päivänä kylmempää kuin Helsingissä. Tiukan kuntoutusohjelman lomassa uhmasimme pakkasta ja kävimme kolmena - neljänä päivänä jalan tutustumassa Pärnun keskustaan.

Tutustuimme Pärnun keskustan kolmeen kirkkoon, kahteen, jotka olivat silloin kiinni, ulkoapäin ja yhteen, Katariinan kirkkoon myös sisältä. Meihin teki vaikutuksen ortodoksisessa Katariinan kirkossa meneillään ollut veden pyhittäminen. Kirkko oli täynnä mummoja, joukossa oli kylläkin joku nuorehko mieskin ja kaikilla oli mukanaan muovitonkkia ja pulloja. Keskelle kirkkoa oli tuotu suuret muoviset kannelliset vesiastiat täynnä vettä. Ortodoksipappi liikkui vesiastioiden ja kirkkoväen lomassa mumisi jotain ja "huiski" veteen kastamalla harjallaan vettä niin mummojen kuin vesiastioidenkin päälle. Vesi ja sen noutajat pyhitettiin tällä tavoin. Seremonian jälkeen mummot alkoivat täyttää mukanaan tuomiaan pulloja ja tonkkia pyhitetyllä vedellä ja lähtivät tyytyväisinä kirkosta.

Kirkkojen lisäksi tutustuimme Pärnun vanhimpiin rakennuksiin: Punaiseen torniin, joka on ollut osa kaupungin puolustusmuuria ja rakennettu joskus 1500-luvulla. Pitkään torni paksuine seinineen toimi vankilana, myöhemmin kaupungin arkiston säilytyspaikkana. Nyt se on näyttelytilana. Kauppias Mohrin talossa, joka on aivan keskustan kävelykadun varrella, on vieraillut Ruotsin kuningas Kaarle XII, joka 1700 matkasi joukkoineen Narvaan ja löi siellä Pietari Suuren joukot. Myös toinen hallitsija Katariina Suuri on vieraillut talossa. Sain hienon kuvan tästä hallitsijoiden suosiman talon pihapiiristä.

Viime mainitun talon pihapiirissä on myös antiikkikauppa, jossa pistäydyimme. Ostin, kuten myös 15 vuotta sitten pienen hopeisen sokerilusikan muistoksi kylpylälomasta tästä hienosta, vanhasta kaupungista, joka on Viron neljänneksi suurin kaupunki 40 000 asukkaineen ja jota sanotaan Viron kesäpääkaupungiksi.

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 30.1.2016 20:30

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.