Blogi

Vihreän pataljoonan ja Pellingin joukon perinnepäivä11.2.2011 16:59


Seppeleen lasku Liisanpuistikon muistomerkille 11.2.2011

Perinneyhdistyksen pienoislipun esittely lounasvieraille

Valtiosihteeri Marcus Rantala

Vapaussodan Etelä-Suomen ruotsinkielinen perinneyhdistys (Frihetskrigets Södra Finlands svenska traditionsförening) laski seppeleen Helsingin Liisanpuistikossa olevalle Vapaussodassa kaatuneitten suojeluskuntalaisten muistomerkille Pellingin päivänä 11.2. 2011. Muistomerkin on pystyttänyt Helsingin kaupunki yhdeksänkymmentä vuotta sitten vuonna 1921. Arkkitehti Armas Lindgren ja kuvanveistäjä Gunnar Finne suunnittelivat ja toteuttivat sen yhdessä. Muistomerkki on punaista graniittia. 

Lähes kolmekymmentä yhdistyksen jäsentä, ystävää ja tukijaa osallistui seppeleenlaskuun ja sen jälkeen samaisen puistikon laidassa sijaitsevan Svenska Klubbenin lounas- ja esitelmätilaisuuteen. Lounastilaisuus aloitettiin komeasti Pellingin marsilla, jonka taituroi flyygelillä musiikin maisteri Jonas Kukkonen. Marssilla on myös sanat, jotka ovat olleet pitkään unohduksissa. Ne jaettiin nyt esityksen jälkeen osallistujille. 

Yhdessä nautitun maittavan lounaan jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala piti mielenkiintoisen esityksen ajankohtaisista aiheista, jotka keskittyivät maanpuolustusasioihin. Marcus Rantala sanoi esityksessään muun muassa, että koko maata on puolustettava, asevelvollinen armeija on siinä paras ratkaisu ja kaiken lisäksi se on kustannustehokas, se on myös demokraattinen ja että Suomen armeija on maamme suurin "kuntokoulu".

Me olemme kuitenkin siinä tilanteessa, että joudumme pohtimaan, kuinka suurta armeijaa kykenemme ylläpitämään ja varustamaan, kun sotavarustus ja asejärjestelmät  kallistuvat päivä päivältä ja rahaa on niukalti. Nämä asiat joudutaan ratkaisemaan uuden eduskunnan ja hallituksen aikana. Joudumme myös pohtimaan, onko meillä varaa jatkossa osallistua EU:n nopean toiminnan joukkoihin 300 sotilaan voimin. Näitä joukkoja ei ole käytetty niiden historian aikana kertaakaan. Joukot ovat valmiudessa puoli vuotta kerrallaan. Samoin joudumme pohtimaan Afganistanissa olevien rauhanturvajoukkojen (nyt noin 200 sotilasta) määrää ja kustannuksia. Afganistanin omat poliisi- ja asevoimat ottavat vastuun vasta vuonna 2014. On mielenkiintoista nähdä, mistä voidaan säästää. 

Kannatti osallistua tähän mielenkiintoiseen perinnepäivään, jossa tuotiin esille myös nykyhetken ja lähitulevaisuuden asioita. Kiitos mukavasta ja antoisasta päivästä!

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 5.4.2011 16:35

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.