Blogi

Tohlopin kuulumisia6.3.2011 18:01


Vene odottaa kevättä ja pääsyä Tohloppiin

Tohlopin rantaa Rasonhaan kohdalla

Pikkutikan ja liito-oravan pesäpuita

Vietimme pidennetyn viikonlopun Tampereen Tohlopissa. Lunta on sielläkin nyt aivan riittämiin. Paikka paikoin ajettuna jopa miestä korkeampiin kasoihin. Hieman askaruttaa, mahtaako kaikki lumi edes sulaa ensi kesän aikana vai säilyykö siitä osa ensi talveen. Samoin myös hieman pelottaa, miten meidän vanhan rivitalomme tasakatto kestää vettyvän lumen painon ja vuotaako katto, kun lumi sieltä sitten aikanaan sulaa.

Tohloppi-järvi, joka on meidän kotijärvemme vene- ja uimapaikkoineen, on nyt vahvassa jäässä. Järvi on puhdasvetinen pieni, noin neliökilometrin suuruinen rotkojärvi harjujen ja suurten järvien Näsijärven ja Pyhäjärven kainalossa. Tohloppi-järven eteläpäässä, jossa sijaitsee TV 2 eli Tohlopin tvstudio, on myös pienen pieni runsaan 15 hehtaarin kokoinen Rasonhaan perintömetsä.

Rasonhaan perintömetsän perusti Tampereen kaupunki viisi vuotta sitten, kun alueella on hyvin monimuotoinen luonto. Siellä voi kohdata kalliometsää, lehtimetsää, lähteitä, lehtoja ja jyrkänteitä. Metsän monipuolisuutta korostavat kuolleet pystypuut, maassa makaavat lahopuut, järeät lehtipuut ja kolopuut, jotka tarjoavat ravintoa ja pesäpaikkoja alueen eläinlajeille, kuten pikkutikalle ja liito-oravalle. Rehevä aluskasvillisuus vaihtelee metsätyypin mukaisesti.

Minulla on tapana kävellä kesät talvet tämän metsän halki, kun kierrän Tohloppia kuntolenkilläni. Joka kevät, hyvin varhain - juuri tähän aikaan olen kuullut pikkutikan nakutusta, kun se "kuuluttaa" reviiriään ohikulkijalle. Joskus olen jopa nähnyt tikan, kun se on noussut katulampun päälle päästämään oikein kunnon "pärryytyksen". Liito-oravaa en ole nähnyt, mutta olen varma, että niitä asustelee alueen kolopuissa.

Tohloppilan kylässä on ollut joskus 1500-luvun puolivälin tietämissä neljä kantataloa: Epilä, Kohma, Raso ja Vaakkola. Kaikki muut nimet paitsi Raso ovat säilyneet aivan nykypäiviin saakka tamperelaisina paikanniminä. Nyt myös Rason nimi ja upea luonto säilyy Rasonhaan perintometsässä ja nimessä jälkipolville.

   

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 6.3.2011 18:40

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.