Blogi

Carl Larssonin näyttelyssä Ateneumissa19.2.2012 18:53


Carl Larssonin näyttelyn sisäänkäynti

Näyttelyesite

Carl Larssonin talvinen kuva Sundbornista

Hurmerinnan Hakkapeliitta

 

Osallistuin Eeva-Leenan Gyllene Klubbenille järjestämään "Carl Larsson - Hyvän elämän jäljillä"-näyttelykäyntiin Ateneumissa 14.2. Aloitimme noin tunnin kestäneellä ruotsinkielisellä opastuksella Carl Larssonin elämästä ja taiteesta, sillä kuulijoina oli parikymmentä eläkkeellä olevaa ruotsinkielenopettajaa. Opastuksen jälkeen kiertelimme omaan tahtiin näyttelyn lävitse.

 

 

Näyttelyssä on noin 100 Carl Larssonin työtä. Valtaosa teoksista kuvaa taiteilijan lapsia, kotia ja kotielämää viime vuosisadan loppupuolella heidän Sundbornin kodissaan Ruotsin Taalainmaalla. Mukana on myös taiteilijan nuoruudentöitä. Hienosti esille pantu näyttely. Kannattaa käydä tutustumassa siihen. Näyttely on avoinna huhtikuun loppupuolelle asti.

 

 

Carl Larsson (1853-1919) kuuluu ruotsalaisen maalaustaiteen rakastetuimpiin taiteilijoihin. Hänen lukuisat työnsä vaikuttivat suuresti ruotsalaisten koti-ihanteeseen ja kodinsisustukseen. Hänen teoksensa ovat tunnettuja myös Suomessa. Carl Larssonin kuvitusta on meillä muun muassa Topeliuksen Välskärin kertomuksissa, joista tulee mieleeni erityisesti Breitenfeldin taistelukertomuksen "Hakkapeliitta", joka on siis Carl Larssonin piirtämä. Miksi tämä kuva? Kerron lyhyesti:

 

 

Ystäväni Peter Küttner keksi, että hän tuo minulle lahjaksi "Hakkapeliitta"-taulun, kun kahdeksan vuotta sitten jäin eläkkeelle Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtajan tehtävästä. Olin silloin myös Hakkapeliittayhdistyksen puheenjohtaja. Niinpä hän oli maalauttanut taidemaalari Olavi Hurmerinnalla taulun "Hakkapeliitta", joka on "kopio" Carl Larssonin piirroksesta, sillä erotuksella, että Hurmerinnan öljytyössä "Hakkapeliitalla" on minun kasvoni, muutoin se on samanlainen kuin Carl Larssonin piirros. Hyvä oivallus ja hauska työ. Taulu on nyt meidän seinällämme ja se on siis kahden kuuluisan taiteilijan Carl Larssonin ja Olavi Hurmerinnan yhteistyö! Liitän siitä vielä kuvan tähän juttuuni näyttelykuvien jatkoksi.  


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 19.2.2012 20:25

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.