Blogi

Hakkapeliittayhdistyksen vuosikokous 20127.3.2012 19:51


Vuosikokouksen puheenjohtaja ja sihteeri

Kolme entistä puheenjohtajaa ja yksi nykyinen

Valtiosihteeri Marcus Rantala

 

Hakkapeliittayhdistys piti sääntömääräisen vuosikokouksensa 7.3. ravintola Ostrobotnian tiloissa Helsingissä. Läsnä oli 17 yhdistyksen jäsentä. Vuosikokouksen puheenjohtajana toimi  yhdistyksen kunniajäsen, hakkapeliittaveli Karl Nordgren ja sihteerinä yhdistyksen sihteeri, hakkapeliittaveli Henrik Degerman.

 

 

Vuosikokous vahvisti viime vuoden tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle viime vuoden tileistä ja hallinnosta. Vuosikokous hyväksyi ja vahvisti  kuluvan vuoden toimintasuunnitelman, talousarvion ja jäsenmaksun. Jäsenmaksu on vuonna 2012 sama kuin viime vuonna: 20 euroa.

 

 

Hakkapeliittaveli, eversti Erkki Laukkanen valittiin jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana ja erovuorossa olevat hallituksen jäsenet valittiin uudelleen hallitukseen. Todettiin, että Hakkapeliittayhdistys ry on liittynyt vuoden alusta Maanpuolustuskiltojen liittoon.

 

 

Vuosikokouksen jälkeen puolustusministeriön valtiosihteeri Marcus Rantala piti esityksen puolustusvoimauudistuksesta. Esitys kirvoitti vilkkaan keskustelun, jonka jälkeen nauttiin yhteinen lounas.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 11.3.2012 19:20

Kirjoituksessa on 2 kommenttia

Itä-Hämäläinen maastamuuttaja. (25.3.2012 00:04)
Arvoisa "blogisti". Hienoa, että joku kirjoittaa asiatekstiä tapahtumista joista ei muuten liene mitään "jälkeä" yleisölle olemassa ? Chapeau ! Hakkapeliitat ovat muutamaan otteeseen tulleet eteeni täällä Keski-Euroopassa.Viimeksi Bregenzin kaupungin "kotivuorella" Bändernillä vieraillessani. Silmääni osui kilpi "Schwedenschanze". Otin selvää mikä kummajainen on kyseessä ja selvisi, että Hakkapeliitat, eli ruotsalainen sotajoukko teki tämän vuoren kautta idästä käsin täysin onnistuneen hyökkäyksen Bregenzin kaupunkiin. Rinteen jyrkkyys selvisi viimeistään kun kävelimme alas. Ovat olleet taitavia ratsumiehiä nuo Hakkapeliitat, jotka 30 vuotisen sodan loppuvaiheessa valtasivat Bregenzin hyökkäämällä puolustajien selustaan "ylipääsemättömän" vuoristoesteen kautta. Valitettavasti Hakkapeliitaat ryötivät ja polttivat kaupungin, jättämättä edes nunnia koskemattomiksi. Siksi on hyvä, että itävaltalaiset puhuvat ruotsalaisista ryöstäjistä ja julmureista.."Ruotsalaiset" nylkivät viimeisetkin kolikot bregenziläisten porvarien taskuista, avaamalla "kirpputorin" läheisen Lustenaun torilla. Myivät siellä käteismaksua vastaan asukkailta ryöstämiään isompia esineitä niiden entisille omistajille "kohtuuhintaan" kuten aikalaisten kronikoissa todetaan. Niin kova maine Hakkapeliitoilla oli Magdeburgin ryöstön ja polttamisen jälkeen, että esim St Gallenin luostarin aarteet vietiin metsälinnoitukseen piiloon ruotsalaisilta kun Bregenzin kohtalo selvisi. Sveitsiin eivät Hakkapeliitat kuitenkaan hyökänneet koska keskiajalla sveitsiläisten palkkasotilaiden maine oli vielä kovempi kuin Hakkapeliitoilla.

Hyvä näin, sillä täällä Sveitsissä on Suomen maine edelleen korkealla Talvisodan ja Mannerheimin ansiosta. Mutta se onkin jo eri juttu...Ystävällisin terveisin Bodenjärven lähettyviltä. Historiasta kiinnostunut siirtolainen ja ex-galleristi.
Jaakko Sipilä (3.10.2012 14:51)
Hyvä muistaa tuo C.G.Wrangelin jouluvisiitti Bregenziin. St Gallenin luostarin aarteiden piilottaminen oli viisas teko; Wrangel konfiskoi satamassa olleet alukset ja pani savolaiset jalkamiehet miehistöiksi ryöstelemään Bodenseen rannikkoa. Saaliilla rahoitettiin mm. Skoklosterin linnaa. - Kustaa Horn oli kyllä loukannut Sveitsin puoleettomuutta hyökätessään Konstanziin (joutui marssimaan Sveitsin alueen kautta). Siitä nousi aika metakka Sveitsissä ja oli vaikuttamassa maan aseellisen neut- raliteetin politiikkaan. - Magdeburgin tuhosivat keisarilliset Tillyn ja Pappenheimin johdolla. Kansainväliseen maineeseen Hakka- peliitat nousivat vasta ensimmäisen Breitenfeldin taistelun jälkeen. - Kiitos kirjoituksesta joka palautti mieleeni vuoden 1966 jolloin itsekin seurasin Bregenzissä hakkapeliittojen jälkiä.
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.