Blogi

Ukkosmyrsky kaatoi omenapuun pihassamme5.8.2012 14:41


Omenapuu pitkin pituutta pihassamme

Murtumakohta

Piilokuvassa kesäpojat (3 kappaletta) katkomassa omenapuun oksia

Saimme yllättäen heinäkuun lopulla puhelinsoiton Tampereelle, jossa ystävällinen naapurimme Helsingistä kertoi, että meidän omenapuumme oli katkennut ukkosmyrskyssä ja makaa nyt pihallamme Siltamäessä. Olimme yllättyneitä ja surullisia, sillä olimme vaalineet puuta huolella.  Se oli meille rakas. Olin istuttanut sen noin 40 vuotta sitten Mikon syntymän aikoihin. Puu tuotti joka vuosi runsaasti  omenia. Niitä olisi tullut paljon myös tänä vuonna.

Vaikka oli jo myöhäinen ilta, lähdin ajamaan Helsinkiin. Soitin Mikolle Helsinkiin ennen lähtöäni ja pyysin häntä tulemaan kotiimme katsomaan, mitä puulle voitaisiin tehdä. Hän oli jo paikalla, kun parin tunnin ajon jälkeen olin kotona Helsingissä. 

Totta se oli! Omenapuun yksi suuri haara makasi murtuneena maassa. Se oli kaatunut myrskyn voimasta ja omenien painosta. Osasyy murtumiseen varmaan oli myös se, että puu oli jo alkanut mädäntyä sisältä päin. Me emme myöskään olleet millään tavalla tukeneet sen haaroja. Puusta oli jo aiemmin jouduttu poistamaan yksi haara, jolloin se jäi hieman toispuoleiseksi. Todettuamme tilanteen tulimme Mikon kanssa siihen tulokseen, että puu ei jaksa osittain jo mädäntyneenä kantaa kahta jäljelle jäänyttä haaraansa, vaan se on kaadettava. 

En oikein osannut nukkua seuraavana yönä, kun ajatukset pyörivät omenapuun ympärillä. Seuraavana päivänä sain heti aamusta kolme Siltalämpö Oy:n "kesäpoikaa" raivaustöihin. He tulivat traktorin ja moottorisahan kanssa pilkkomaan ja kaatamaan meille rakkaan omenapuun. He katkoivat omenapuun oksat ja rungon sopivan kokoisiksi paloiksi poiskuljetusta varten. 

"Puun kaataminen on helppoa ja se tapahtuu nopeasti, mutta kasvatapa puu!" Näin olen aina sanonut, kun on ollut kyse puun kaatamisesta tai säilyttämisestä. Puun kasvattamiseen menee vuosia, jopa vuosikymmeniä. Siivosin vielä monta tuntia pihaa omenapuun kaatamisen jälkeen.  Nyt sitten joudumme pohtimaan, mitä  pihaamme omenapuun tilalle - ehkäpä kirsikkapuu.  


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 15.4.2022 08:59

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Jani (19.8.2019 14:03)
Harmillista kuulla, että vanha omenapuu piti kaataa pois! Meilläkin oli tunnearvokas vanha tammi kotipihassa mikä piti kaataa pois rakentamisen tieltä. Yllättävän paljon hommaa oli puussa. Piti olla monta miestä sekä moottroisaha ammattikäyttöön puuta työstäessa.