Blogi

Maanpuolustuspäivä Tammisaaressa 19.1.201320.1.2013 19:12


Liput maanpuolustuspäivän juhlasalissa

Maanpuolustuspäivän eturivin vastuunkantajia

Päivän osallistujajoukkoa

Puolustusministeri Carl Haglund alustamassa

Uudenmaan prikaatin varusmiehet taisteluvarustuksessaan

Minulla oli tilaisuus osallistua kolmanteen suomenruotsalaiseen maanpuolustuspäivään Tammisaaressa tammikuun 19. päivänä 2013. Osallistujia saapui Tammisaareen linja-autokuljetuksin ja omin autoin Uudenmaan ja Pohjanmaan ruotsinkielisiltä alueilta runsaat parisataa. Jotkut osallistujat olivat lähteneet liikkeelle aamulla varhain, jotkut jopa kello 4.30 Pietarsaaresta. 

Päivän pitopaikkana oli Tammisaaren Seminaarikoulu, jonka ruokalassa tarjottiin osallistujille lounas kello 11.00. Saimme hernekeittoa ja pannukakkua. Lounaan jälkeen siirryimme koulun juhlasaliin, jossa maanpuolustuspäivän alustukset ja paneeli pidettiin.

Maanpuolustuspäivän aloitti kello 12.00 Laivaston Soittokunta esittämällä muutaman reippaan sotilasmarssin. Päivän avasi järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Carl-Johan Hindsberg, joka toivotti osallistujat tervetulleiksi. Hänen mukaansa päivän keskeiset järjestäjät olivat: MPK ry, Svensk utveckling rf, Uudenmaan prikaati ja Uudenmaan prikaatin kilta, joka samalla vietti toimintansa 50-vuotisjuhlaa.

Päivän pääalustuksen piti tuoreehko puolustusministeri Carl Haglund, joka käsitteli laajasti maanpuolustuksen nykytilaa ja tulevaisuutta. Hän vastaili myös kuulijoiden tekemiin kysymyksiin. Mielestäni Haglund, joka on toiminut ministerinä vasta muutaman kuukauden ajan, osoitti harvinaisen suurta perehtyneisyyttä hallinnonalaansa ja selvisi hyvin osallistujien  kiperistäkin kysymyksistä. Keskustelussa nousi esiin muun muassa Ruotsin ja Suomen välinen yhteistyö maanpuolustuksen alalla ja sen syventäminen.

Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko alusti Puolustusvoimien rakenneuudistuksesta. Hänen viestinsä oli lyhyesti, että tällä säästöratkaisulla puolustusvoimat säilyttävät vielä uskottavan puolustuskykynsä lähivuodet, mutta vuodesta 2015 alkaen tarvitaan lisäresursseja, jotta uskottava puolustukykymme säilyy.

Kahvitauon jälkeen Uudenmaan prikaatin uusi komentaja, kommodori Olavi Jantunen alusti laivaston kehittämismahdollisuuksista ja kansainvälisestä yhteistyöstä.     

Hänen alustuksensa jälkeen oli vuorossa paneeli maamme turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Paneeliin oli saatu hyvät osallistujat niin Suomesta kuin Ruotsistakin. Paneeliin osallistuivat: Jan-Erik Enestam, johtaja ja entinen puolustusministeri, Tuomas Forsberg kansainvälisen politiikan professori Tampereelta, Helena Partanen puolustusneuvos puolustusministeriöstä, Tomas Ries lehtori Maanpuolustuskorkeakoulusta Ruotsista ja paneelin puheenjohtaja Marcus Rantala, valtiosihteeri puolustusministeriöstä.  

Yhteenvetona paneelin keskusteluista voinee sanoa, että pohjoismaista yhteistyötä tullaan  syventämään, mutta meidän on itse hoidettava oma uskottava puolustuskykymme niin kauan kuin meillä on siihen taloudellisia edellytyksiä. Samalla on kuitenkin kehitettävä kumppanuusyhteistyötä Naton kanssa.  

Täysimittaisen seminaaripäivän jälkeen puettiin päälle juhla-asut kunniamerkkeineen ja siirryttiin autokuljetuksin Uudenmaan prikaatin upseerikerholle, jossa kello 18.00 alkoi Uudenmaan prikaatin killan 50-vuotisjuhlavastaanotto juhlaillallisineen. Ilta jatkui myöhään keskiyölle, jonka jälkeen vasta oli kotiinpaluu. Olin kotona Helsingissä noin kello 2.00. Oli mukava osallistua tilaisuuteen, vaikka meni myöhään. Järjestelyt olivat hyvät ja päivän anti erinomainen. Lisää kuvia maanpuolustuspäivästä on Kuvagalleriassani.

       

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 11.2.2013 19:32

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.