Blogi

Polkupyörällä Tampereella 6.6.2013 12.6.2013 15:26


Mustamakkara-annos

Jäätelö maistuu hyvältä mustan makkaran jälkeen

Pispalan kirkon muistokivi

Eeva-Leena tunnelissa

Tohlopin uimarannan uudet uimakopit

Teimme Eeva-Leenan kanssa lyhyen polkupyöräretken Tampereen Tohlopista 6. kesäkuuta 2013. Emme halunneetkaan tuona helteisenä päivänä ajaa kovin pitkää matkaa, vaan lähelle ja samalla syömään lounasruoaksi jotain meille maistuvaa. Ensimmäinen tavoitteemme oli parin kilometrin päässä Tohlopista oleva Tapolan Mustamakkarabaari Lielahdessa, joka on tiettävästi ainoa mustamakkarabaari tällä puolen maapalloa. Pääsimme hyvin ja hyvävoimaisina perille baariin. Ostimme kunnon annokset mustaa makkaraa ja puolukkahilloa ja nautimme annoksemme sisällä baarin tiloissa. Hyvältä makkara maistui, kun sitä syö vain silloin tällöin!

 

 

 

Baarin pihaan oli ilmestynyt ilmeisesti kesäkuun alusta alkaen Tampereen Jäätelötehtaan hieno jäätelö-ja kahvikioski. Kun oli kuuma, niin tietenkin ostimme jäätelöt ja nautimme ne ulkona baarin pihalla.

 

 

Tämän "tankkauksen" jälkeen olimme taas valmiit jatkamaan pyörämatkaamme. Seuraava kohteemme oli Pispalan uittotunneli, joka oli pitkän 45 vuoden kiinniolokauden jälkeen avattu kesäkuun alussa. Tunneli oli alun alkaen tarkoitettu tukkien uittotunneliksi, jota pitkin tukkeja olisi uitettu Näsijärvestä Pyhäjärveen.

 

 

 

Yhtään tukkia ei tunnelista kuitenkaan uitettu, kun tukkeja ryhdyttiin jo tuolloin kuljettamaan rekoilla suoraan tukkien kaatopaikoilta paperitehtaisiin. Toinen syy, joka saattoi vaikuttaa siihen, että tunnelia ei lainkaan otettu käyttöön, oli Pispalan kirkon palo joulun alla vuonna 1968. Tunneli nimittäin kulki juuri kirkon alta ja ilmeisesti tunnelityö oli vaurioittanut kirkon lämmitysmuuria. Kun kirkkoa sitten lämmitettiin joulukuun pakkasilla, syttyi puurakenteinen kirkko palamaan ja paloi perustuksiaan myöten. Nykyään kirkon paikalla on vain muistokivi. Uusi kirkko on noin kilometrin päässä Tampereen keskustaan päin saman Pispalanvaltatien varrella.

 

 

Nyt tunneli on avattu uudestaan ja kunnostettu veneiden siirtoa varten Näsijärvestä Pyhäjärveen. Veneen siirto tunnelia pitkin tapahtuu siten, että veneen nostaa ylös Näsijärvestä traktoriyrittäjä ja sijoittaa sen traileriin. Traktoriyrittäjä vetää sen jälkeen trailerin veneineen kolmisensataa metriä pitkän tunnelin läpi ja kuljettaa veneen tunnelista päästyään Pyhäjärven rantaan veteen laskemista varten. Tätä ihmettä me ajelimme katsomaan ja kävelemään läpi tuon vanhan uittotunnelin, jossa siis ei nyt ole lainkaan vettä. Tunnelissa oli viileätä huolimatta ulkona porottavasta helteestä. Yhtään veneen siirtoa emme nähneet. Tunnelin avaus oli saanut monet muutkin liikkeelle.

 

 

Tunnelilta ajoimme Tohloppijärven eteläpäässä sijaitsevan Jussinhannan leipomon kahvilaan ostamaan kahvileipää ja maistelemaan heidän mansikka- ja vadelmaleivoksiaan. Sieltä ajoimme pitkin Tohloppijärven rantaa kulkevaa tietä meidän uimarannalle, jossa on uutuuttaan hohtavat uimakopit, jotka oli jo kertaalleen töhritty, mutta olivat nyt jälleen kunnossa. Pyöräretkemme ei ollut pitkä, mutta siihen sisältyi monta mukavaa elämystä.

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 13.6.2013 09:18

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.