Blogi

Teatterissa Villa Varalassa Tampereen Pyynikillä30.6.2013 09:02


Villa Varala Pyhäjärven rannasta katsottuna

Huvilan länsipääty

Kaikille teatterin ystäville löytyi paikka.

Huomasimme Aamulehdestä, että Pyynikillä on kesäteatterin lisäksi toinenkin paikka, jossa voi nauttia teatteriesityksestä kauniin luonnon keskellä Pyhäjärven rannan tuntumassa. Paikka on Villa Varala, joka on vuokrannut tilansa tänä kesänä Eliisa-teatterille. Teatterin tämän kesän ohjelmistossa on Agapetuksen (Yrjö Soinin) kirjoittama komedia Kaikenlaisia vieraita.

Päätimme Eeva-Leenan kanssa mennä katsomaan tätä 1900-luvun alkupuolelle ajoittuvaa näytelmää ja samalla maankuulua Suomen naisvoimistelun alkukotia Pyynikinharjun kainalossa. Emme pettyneet! 

Näytelmä esitettiin Villa Varalan tiloissa, vanhassa pitsihuvilassa, joka on ollut Varalan urheiluopiston sydän alusta pitäen. Talossa tehtiin mittava entisöinti ja uudenaikaistaminen pari vuotta sitten ja nykyisin talossa on museo-, kokous- ja juhlatiloja.

Itse talo on rakennettu vuonna 1892 tehtailija Heikki Liljeroosin perheen kesähuvilaksi. Rakennuksen on suunnitellut insinööri Karl Snellman, J.V. Snellmanin poika. Huvila on rakennettu Kangasalan Varalasta, Liljeroosin kotikylästä, tuoduista hirsistä. Tästä johtuu nimi Varala. Nobel-kirjailija F.E. Sillanpää on asunut huvilassa kesiä toimiessaan Liljeroosin poikien kotiopettajana.

Varalan Urheiluopiston toiminta alkoi tässä huvilassa kesällä 1909. Huvila toimi opiston hallinto- ja talousrakennuksena kesään 1969 asti, jolloin nykyinen opistorakennus valmistui.

Huvila sopi hyvin näytelmän esityspaikaksi sisustuksensa ja miljöönsä puolesta. Ainoa haitta oli se, että sisätiloihin mahtui tuolit vain runsaalle 30:lle katsojalle. Me emme olleet tilanneet lippuja etukäteen, mutta onnistuimme saamaan viimeiset liput aikomaamme näytökseen. Esitys oli hauska ja se vietiin hyvin lävitse harrastajavoimin. Teatteriesityksen jälkeen oli mahdollisuus tutustua liikuntamuseoon asiantuntevan oppaan, entisen Varalan Urheiluopiston rehtorin johdolla. Mielestämme kannatti käydä katsomassa näytelmää ja samalla tutustua Varalan Urheiluopiston historiaan.

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 30.6.2013 11:16

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Eero Niiniviita (3.7.2013 22:00)
En tiennyt Tampereella olevan kaksi kesäteatteria Pyynikillä. Helsinkiläisistä on enemmän hyötyä kun olen tiennytkään.
Eero
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.