Blogi

Käynti Tallinnan Lentosataman museossa23.10.2013 20:58


Museoon tutustujat aloittamassa kierrostaan.

Vesitaso Short 184:n täyskokoinen malli riippuu museon katosta.

Sukellusvene Lembit täyttää suuren osan museon tiloista.

Sukellusveneeseen voi tutustua myös sisältä.

Maasilinna-laivan hylky

Lentosimulaattorissa voi kokeilla, millaista on lentää kaksitasoisella potkurikoneella.

 

Eeva-Leena ja minä teimme ystäväpariskunnan kanssa lyhyen vierailun tiistaina lokakuun 22. päivänä Tallinnaan tutustumaan Tallinnan uusimpaan nähtävyyteen, Lentosataman museoon (Lennusadam museum).

 

                                                 

 

Itse museo on sijoitettu kolmeen vanhaan vesitasolentokoneiden suojahalliin, vesitasohangaariin, jotka rakennettiin vuosina 1916-1917 osaksi Pietaria suojelemaan tarkoitettua Tallinnna-Porkkala merilinnoitusketjua.Vuosina 1918-1940 Viron ilmavoimat säilyttivät ja huolsivat hangaareissa vesitasolentokoneitaan. Hangaareissa oli tuolloin maailman suurin ilman keskipylväitä toteutettu teräsbetoninen kupolikatto.

 

 

Museon näyttely on sijoitettu kolmeen tasoon: 1) ilmatilaan, 2) merenpintaan ja 3) vedenalaiseen maailmaan.

Museoon ja sen esineistöön tutustuminen tapahtuu kävelemällä pitkin merenpinnan tasolla olevaa kävelysiltaa, jonka sivuille ylä- ja alapuolelle näyttelyesineet on sijoitettu. Hangaarien lattiataso kuvaa merenpohjaa.

Mahtavin museon esineistä on sukellusvene Lembit, joka osallistui toiseen maailmansotaan.Vene säilyi silloin ehjänä - ihme kyllä. Toinen museoon kiinteästi liittyvä esine on vesitaso Short 184, joka konetyyppi kykeni tekemään jopa torpedohyökkäyksiä sota-aluksiakin vastaan. Sitä ei tahdo uskoa. Museon kone on täysikokoinen jäljennös, sillä ainuttakaan alkuperäiskonetta ei ole säilynyt ehjänä. Kolmas museon vetonaula on Maasilinna-laivan hylky, joka on vanhin Virosta löydetty ja siellä 1500-luvun keskivaiheilla rakennettu laiva.

 

 

 

Museossa on paljon muutakin merenpinnan ylä- ja alapuolelle sijoittuvaa esineistöä alkaen ruuhista, soutu- ja purjeveneistä, moottoriveneistä ja jääpurjeista aina ilmatyynyalukseen ja vesitasoon asti. Mukana on myös koko joukko merimerkkejä, miinoja ja torpedoja ja muita merenkäyntiin ja merisodankäyntiin liittyviä esineitä. Vedenalaista elämää kuvaa suuri koko päätyseinän mittainen Itämeri-Viro akvaario monine kaloineen.

 

Museo on panostanut toimivuuteen ja siksi siellä on useita erilaisia simulaattoreita, kuten lento-, torpedo- ja konekiväärisimulaattori. Lisäksi museossa on allas, jossa voi ohjata pienoismallilaivoja ja tila, jossa voi valokuvata itseään merivoimien komeissa asusteissa. Pieni elokuvateatteri kuuluu ilman muuta myös museon varustukseen.

Kaiken tämän lisäksi lentosataman rannassa on katsottavissa vielä useita museolaivoja ja jäänmurtaja Suur Töll.

 

 

 

 

Museon aukioloajat ovat seuraavat: toukokuusta syyskuuhun ma-su kello 10-19 ja lokakuusta huhtikuuhun ti-su kello 11-19.

Kannattaa Tallinnan matkalla poiketa tähän hyvin ja mielenkiintoisella tavalla toteutettuun Lentosataman museoon. Osoite on Vesilennuki 6. Paikka on käynnin arvoinen!

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 24.10.2013 19:04

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Jussi (24.10.2013 13:46)
Luettuaan kuvauksesi Tallinnan lentosataman museosta moni varmaan ottaa Tallinnan matkan kohteeksi juuri em. museon. Eipä taida meiltä vastaavaa löytyä.
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.