Blogi

Itsenäisyyspäivän 6.12.2013 viettoa Helsingissä 6.12.2013 17:29


Romanidelegaatio laskee seppeleen romanisankarivainajille.

Juhlalounaan naisia ja

miehiä

Juhlapuhuja ja juhlan pääjärjestäjä samassa kuvassa.

Eeva-Leenalla ja minulla oli tilaisuus osallistua 96. Itsenäisyyspäivän viettoon Helsingin Hietaniemen hautausmaalla ja sen lähellä sijaitsevassa Mestaritalli - ravintolassa. Kutsun olivat lähettäneet romaniorganisaatiot: Romano Missio ry ja Romaniasiain neuvottelukunta.

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Hietaniemen hautausmaalla paljastettiin Sodissa 1939-1945 kaatuneille ja menehtyneille romaneille muistomerkki. Toimin tämän muistomerkkitoimikunnan puheenjohtajana vuosina 2002-2003. Toimikunta keräsi varat tähän romanien muistomerkkiin. Sen toteutti maamme eturivin kuvanveistäjä Heikki Häiväoja. Muistomerkki paljastettiin juhlallisesti syksyllä 2003.

Saavuimme hieman ennen kello 10.00 Hietaniemen hautausmaan portille. Satoi lumensekaista vettä, joten kalossit ja sateensuojat olivat tarpeen. Paikalla oli runsaasti armeijan autoja ja sotilaita, mutta myös siviilejä, joiden joukossa monia romaninaisia ja -miehiä. 

Tämä joukko valmistautui laskemaan seppeleet Hietaniemen sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Siirryimme marssien hautausmaan portilta Sankariaukiolle ensin sotilaat ja sitten me muut. Sotilaat, käytännössä Etelä-Suomen alueen joukko-osastojen ja vastaavien komentajat, laskivat prikaatikenraali Pertti Laatikaisen johdolla seppeleet Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Komentajiston seppeleenlaskun jälkeen romanidelegaatio laski seppeleen Suomen marsalkka Mannerheimin hautapaadelle ja siirtyi sen jälkeen romanimuistomerkille. Sama delegaatio laski seppeleen romanisankarivainajien muistomerkille. Muistomerkillä lausuttiin lyhyet muistosanat ja laulettiin virsi, jonka jälkeen siirryttiin läheiseen Mestaritalli-ravintolaan viettämään Itsenäisyysjuhlaa ja muistomerkin paljastamisen 10-vuotisjuhlaa.

Minua oli pyydetty pitämään juhlapuhe lounaalla. Pidin lyhyen puheen, jossa muistelin 10 vuotta sitten tehtyä keräystyötä. Sosiaalineuvos Väinö Lindberg kiteytti omassa puheessaan muistomerkin merkityksen romaneille lyhyesti: "Muistomerkki on myös tasa-arvon merkki. Se muistuttaa meitä kaikkia siitä, että me, romanit annoimme samanlaisen kalliin uhrin kuin valtaväestökin Suomen itsenäisyyden puolesta."

Hyvän, maukkaan lounaan jälkeen Taito Lehmusta Etelä-Suomen Romaniasiain neuvottelukunnasta kiitti puhujia ja muita esiintyjiä hyvin toteutetusta juhlasta ja toivotti kaikille läsnäolijoille hyvää Itsenäisyyspäivää. Tämä 96. Itsenäisyyspäivän vietto kunniakäynteineen ja juhlineen jäi Eeva-Leenan ja minun mieleeni lopuksi ikää. 

  

  


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 7.12.2013 12:33

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.