Blogi

Esivanhempieni hautapaikkoja etsimässä ja kunnostamassa7.7.2014 21:27


Janakkalan Pyhän Laurin kirkko

Puinen Pyhän Laurin patsas on sijoitettu kirkon kuoriin sen oikealle puolelle.

Uggla-suvun vaakuna

Janakkalan kirkon barokkiurut

Ravintola Turengin Asema

 

Ajaessamme heinäkuun 1. päivänä Helsingistä Tampereelle kävimme yhteensä kolmella hautausmaalla: Riihimäen, Janakkalan ja Sääksmäen hautausmaalla. Etsimme ja kunnostimme esivanhempieni ja sukulaisteni hautoja. Kaikkien jo kauan sitten kuolleiden esivanhempieni tai sukulaisteni hautaa ei enää löydy, mutta hautausmaa kyllä löytyy.

 

 

Lähdimme liikkeelle Helsingistä kello 9.00 ja olimme perillä Tampereen Tohlopissa vasta kello 16.00. Riihimäen hautausmaalla istutimme kukat setäni Pauli Valveen haudalle, kuten olemme tehneet jo 30 vuoden ajan. Sieltä suuntasimme matkamme kohti Janakkalaa. Kävin Janakkalan seurakuntavirastossa tarkistamassa, oliko esiäitini Serafia Adolfintytär Mannila (syntynyt 1818 Lopella) haudattu Janakkalan kirkon hautausmaahan, kuten olin olettanut. Kirkonkirjoista löytyikin merkintä, että hänet on vuonna 1886 haudattu Janakkalan kirkon hautausmaahan. Tämän takia halusin käydä Janakkalan kirkossa ja sen hautausmaalla ja kuvata kirkkoa ja hautausmaata, vaikka varsinainen hautapaikka ei ole enää tiedossa. 

 

 

 

Janakkalan kirkko on yksi nuorimmista Hämeen keskiaikaisista kirkoista. Se vihittiin käyttöön todennäköisesti syyskuussa 1520. Rakennuttaja on luultavasti ollut Åke Tott, joka siihen aikaan oli Hämeen linnan valtias. Janakkalan kirkko on pyhitetty Pyhälle Laurille, jonka uskottiin suojelevan muun muassa palohaavoilta, kuumeelta, noidannuolelta ja tulipalolta. Pyhä Lauri oli myös köyhien, leipurien, kokkien, palomiesten ja kievarin pitäjien suojeluspyhimys. Pyhästä Laurista on kirkossa puinen, yhdestä tammitukista, veistetty patsas. Patsas on vanha, jo 1400- luvulta, ja se on tuotu kirkkoon Gotlannista.

Kirkon seinille on sijoitettu neljän aatelissuvun vaakunat. Näillä suvuilla on ollut Janakkalassa kartano. Kuvasin Uggla-suvun vaakunan tähän kirjoitukseeni.

 

 

 

Vanhassa kirkossa on uudet jo neljännet vuonna 1993 valmistuneet hienot urut. Ne on valmistettu Janakkalassa Martti Porthanin urkutehtaalla. Urkujen esikuvana ovat olleet vanhat barokkiurut. Siksi näitä urkuja soitetaan paljon joka kesäisillä Janakkalan barokkiviikoilla.

 

 

 

Tällä käynnillämme emme ehtineet juurikaan kierrellä hautausmaalla tai tutustua tarkemmin kirkkoon, mutta päätimme tulla uudestaan tutkimaan ja selvittelemään esivanhempieni vaiheita Janakkalaan. Nyt alkoi jo olla nälkä, jonka vuoksi ajoimme Turengin asemalle syömään. Todellakin koko Turengin aseman tilat ovat nyt Ravintola Turengin Aseman käytössä. Matka jatkui Turengista Sääksmäen hautausmaalle, jonne on haudattu isoisäni Viktor Arvid Valve vuonna 1924.

Kerron seuraavassa blogijutussani lisää Ravintola Turengin Asemasta ja myös Puutarhakahvila Tervapääskystä Sääksmäellä. Eipä ihme, että matka Helsingistä Tampereelle kesti koko päivän!


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 28.2.2021 08:14