Blogi

Lounaalla Turengin asemalla ja kahvilla Sääksmäen Puutarhakahvila Tervapääskyssä17.7.2014 20:18


Turengin asema junan ikkunasta nähtynä.

Turengin asemarakennus rakennettiin vuonna 1862, jolloin Helsinki - Hämeenlinnan rata valmistui

Ravintoloitsija Marja-Liisa Jäntti ja Venäjän keisari Aleksanteri II:n muotokuva

Sääksmäen kahvilan kyltti

Kansallisromanttinen tervahuvila

Huvilan perinnepuutarhaa

Pysähdyimme heinäkuun 1. päivän Tampereen matkallamme Janakkalassa, jossa selvittelin esiäitini Serafia Adolfin tytär Mannilan kuolinpaikkaa ja -aikaa. Kummatkin selvisivät käynnillämme. Näiden selvittelytehtävien lomassa oli tarpeen välillä käydä syömässä jossakin. Olimme ajaessamme Turengin aseman ohitse nähneet mainoksen, jossa kehuttiin Ravintola Turengin Aseman hyvää ruokaa. Päätimme pistäytyä lounaalla asemaravintolassa.

 

 

 

Emme koskaan aikaisemmin olleet käyneetkään Turengin asemalla. Sen sijaan olemme monia kertoja porhaltaneet aseman ohi pikajunavauhdilla. Nyt pysähdyimme lounastamaan. Hämmästyksemme oli melkoinen, kun totesimme, että koko asemarakennus oli yläkertaa myöten ravintolakäytössä.

 

 

 

 

Vanha, vuodelta 1862 peräisin oleva asemarakennus palvelee nyt pääasiassa ravintola-asiakkaita eikä niinkään matkustajia. Toki paikallisjunat pysähtyvät Turengin asemalla. Ravintola Turengin Asema on kalustettu vanhoilla rakennuksen henkeen ja tyyliin sopivilla kalusteilla. Muutoinkin sisutuksessa on otettu huomioon mennyt aika. Suuren ravintolasalin seinällä komeilee Venäjän keisari Aleksanteri II:n muotokuva.

Nautimme lounasruoaksi siikaa, joka meistä nälkäisistä maistui hyvältä. Voimme suositella  ravintolan valmistamaa ruokaa ja samalla tutustumista vanhaan keisarivallan aikaiseen asemaan ja sen ravintolaan. Maksettuamme laskun jatkoimme matkaamme Sääksmäen kirkolle. 

 

 

Saavuttuamme Sääksmäen kirkolle kävimme hautausmaalla katsomassa, olivatko alkukesästä isoisän haudalle viemämme kukat vielä kauniita. Nopeasti totesimme, että meidän on hankittava uudet kukat lähiaikoina. Tänään emme niitä kuitenkaan enää ehtineet hankkia. Sen sijaan halusimme käydä kahvilla läheisellä Kelhinharjulla sijaitsevassa Puutarhakahvila Tervapääskyssä, jossa olemme käyneet aikaisempinakin kesinä.

 

 

 

 

Kahvila ei sijaitse aivan tavallisessa suomalaisessa puutalossa, vaan jo yli 100 vuotta vanhassa kansallisromanttisessa hirsihuvilassa. Hirsihuvilan on rakennuttanut itselleen filosofian tohtori ja eläintieteilijä Thorsten Renvall. Hänen sukunsa on viettänyt kesiä Sääksmäen huvilallaan 1910-luvun alusta aina 1990-luvun alkupuolelle asti. Arvellaan, että huvilan on suunnitellut itse Lars Sonck.

 

 

 

Huvilan nykyiset omistajat Liisa ja Kari Niinikangas ovat tehneet merkittävän kulttuurityön entisöidessään vanhan tervahuvilan. Se on vaatinut paljon tutkimista, entisöintitaitoa ja runsaasti taloudellisia voimavaroja. Entisöintityön tulos on katsomisen arvoinen. Hienoa on myös se, että nykyiset omistajat haluavat jakaa kulttuuriaarteensa myös muille pitämällä huvilassaan ja sen pihapiirissä kesäkahvilaa. Me olemme yrittäneet pistäytyä aina siellä, kun olemme käyneet isoisän haudalla. Kahvi ja leivonnaiset ovat erinomaisia ja palvelu mukavaa ja hyvää. Uskallamme suositella!

 

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 2.3.2021 17:29