Blogi

Vuosi 2014: matkoja, merkkipäiviä ja tapahtumia31.12.2014 19:34


Viktor 1 vuosi 20.4.2014

Kadettikunnan edustajat onnittelukäynnillä 27.4.2014

Wohlsin kartanon Mannerheim-illallisen osanottajia

Sotamarsalkka Johan August Sandelsin (1764-1831) muotokuva

Sotavahinkosäätiön hallitus yhtä vaille täysilukuisena ravintola Savoyn kabinetissa ennen 60-vuotisjuhlaillallista 11.9.2014

Jääkärien jäljillä-matkalaiset Riiassa Äiti Latvia-patsaan edessä 30.9.2014

Jääkärikonsertti Finlandia-talossa 20.11.2014

Pohjois-Helsingin reserviupseereita Malmin kirkossa Itsenäisyyspäivänä 2014

Viktor sai joululahjaksi punaisen leikkiauton.

Vuodelle 2014 sattui monia ystävien, sukulaisten ja yhteisöjen merkkipäiviä, muutama matka ja muu tapahtuma. Kertaan seuraavassa eräitä merkkipäiviä ja tapahtumia. Heti alkuvuodesta 6.1. täytti hakkapeliittaveli Jaakko Havanto pyöreät 90 vuotta. Kävimme Eeva-Leenan kanssa häntä onnittelemassa. Toinen hakkapeliittaveli Ilkka Alitalo täytti myös vuosia: 80 vuotta 3.2., mutta hän ei viettänyt merkkipäiväänsä.

Tilasin jo tammikuun loppupuolella Eeva-Leenalle ja itselleni matkan Bratislavaan, jonne olimme jo aiemmin yrittäneet matkustaa, mutta jonka aikaisemman matkan esti sairastumiseni. Nyt se onnistui helmikuun 6-9. päivinä.  Erikoista tässä matkassa oli, että lensimme ensin Wieniin ja sieltä matkustimme linja-autolla Bratislavaan. Linja-automatka Wienin lentokentältä Bratislavaan kestää vain runsaan tunnin. Palasimme kotiin samaa reittiä. Pidimme matkastamme Bratislavaan. Tein matkasta lyhyen kuvakertomuksen kuvagalleriaani.

Osallistuin 22.2. hakkapeliittaveli Jouko Salmen hautajaisiin Malmin isossa kappelissa. Mukana olivat alkuvuonna 90 vuotta täyttänyt Jaakko Havanto, Karl Nordgren sekä hakkapeliittain lipunkantaja Petri Johansson.

Maaliskuun 6-9 päivät vietimme Viron Viimsissä kylpylässä. Sieltä pistäydyimme lähellä sijaitsevassa Viron sotamuseossa ja Tallinnassa oopperassa. Myös tästä lyhyestä matkastamme tein kuvakertomuksen kuvagalleriaani.

Osallistuin Rintamaveteraaniliiton 50-vuotisjuhlaan Helsingin yliopiston juhlasalissa 5.4. Huhtikuu on kokonaisuudessaan sukulaisteni syntymäkuukausi: poikamme Mikko täytti 43 vuotta 11.4., pojanpoikamme Viktor puolestaan täytti vuoden 20.4. ja allekirjoittanut 27.4. peräti 75 vuotta. Allekirjoittaneen syntymäpäivävastaanotto pidettiin Mikon ja Pian luona Laajasalossa. Tein näistä molemmista viime mainituista syntymäpäivistä toisesta kuvakertomuksen ja toisesta blogijutun sivuilleni.

Osallistuin Kaj Strandvallin kanssa 17.5. Wohlsin kartanossa Kirkkonummella järjestettyyn illallistilaisuuteen, jonka ruokalista noudatteli Mannerheimin aikaista menyytä. Se oli mukava kokemus, vaikka en voinut maistella tarjolla olleita hyviä viinejä lainkaan, kun toimin tämän lyhyen retken autonkuljettajana. Myös tältä retkeltä löytyy kuvia galleriasta.

Rakuunakillan Helsingin eskadroona vietti toimintansa 50-vuotisjuhlaa Esplanadin kappelissa 23.5. Olin luvannut "hankkia" ja majoittaa tilaisuuteen kutsutun majuri Rolf Berggrenin, Smoolannin husaarien puheenjohtajan, jonka tunsin vanhastaan. Näin myös toimittiin ja Berggren osallistui juhlallisuuksiin ja Eeva-Leena ja minä majoitimme ja kuljetimme häntä Helsingissä ja Lohjalla. Jos joku blogini lukija jaksaa katsoa, niin myös tästä tapahtumasta löytyy kuvia galleriasta.

Sotaveteraaniliiton ajalta oleva vanha ystäväni, kanslianeuvos Holger Strandberg täytti 90 vuotta 16.6. Vaasassa. Hänen kunniakseen järjestettiin kansalaispäivälliset Vaasan Svenska klubbenilla, jonne osallistuimme Eeva-Leenan kanssa. Minun edeltäjäni Sotaveteraaniliitossa toiminnanjohtaja, filosofian maisteri Esko Kosunen täytti 90 vuotta 19.7. Lähetin hänelle onnitteluadressin. Tein pikakäynnin Peter Küttnerin kanssa Tallinnaan onnitellaksemme ystäväämme, Suomen-poika Raul Kuutmaa, joka täytti 90 vuotta 4.8.

Osallistuimme Eeva-Leenan kanssa Ilomantsin torjuntataistelujen 70-vuotisjuhlallisuuksiin 8-10.8. Ilomantsissa. Matka ja juhlat onnistuivat hyvin. Ohjelma oli monipuolinen ja osallistujia oli runsaasti. Kuvagalleriassa on kuvia myös Ilomantsista.

Dragsvikin upseerikerhossa järjestettiin 29.8. hieno lounas sotamarsalkka Sandelsin kunniaksi, kun hänen syntymästään tuli vuonna 2014 kuluneeksi 250 vuotta. Juhlalounaalle osallistui yli 80 vierasta Eeva-Leena ja minä muiden mukana. Lounaan menyy noudatti hyvin tarkasti J.L. Runebergin runossa Sandels mainittuja ruokalajeja ja juomia. Ehdin sieltäkin ottaa muutaman kuvan, jotka olen liittänyt galleriaani.

Sotavahinkosäätiö, jonka hallituksessa olen istunut jo 10 vuotta, vietti 60-vuotisjuhlaillallisiaan ravintola Savoyssa 11.9. Säätiön illalliselle osallistui runsaat 60 vierasta. Säätiön juhlasta on blogijuttu kuvineen.

Mielenkiintoinen oli myös 18.9. Senioriupseerien järjestämä matka Mikkelin klubille, jossa minulla oli tilaisuus olla mukana.  Näyttelijä Timo Närhinsalo osallistui lounaalle Marskina.  Jouduin istumaan hänen viereensä. Ei siinä kylliksi - lähes parin tunnin lounashetki filmattiin ja minun oli ”näyteltävä” siinä mukana. Minun oli vaikea keskustella Marskin kanssa, kun en tarkkaan tiennyt, pitikö häntä puhutella ”Herra Marsalkka” vai Timo, jonka tunsin entuudestaan. Pyrimme molemmat muutama vuosi sitten Helsingin valtuustoon. Emme kumpikaan kuitenkaan päässeet valtuustoon. Muistelen, että sain hieman enemmän ääniä kuin Timo, vaikka en osaakaan näytellä yhtä hyvin kuin hän.

Syyskuun 26. päivänä minun seuraajani Sotaveteraaniliitossa, toiminnanjohtaja Markku Seppä täytti 60 vuotta. Osallistuin hänen vastaanotolleen Katajanokan kasinolla.

Ehkä kaikkein mielenkiintoisin viime vuoden matkoista oli matka ”Jääkärien jäljillä” Saksan Hohenlockstedtiin ja Latvian Liepajaan 29.9. – 3.10. Matka oli alun alkaen Peter Kütterin suunnittelema. Hän ja valtaosa Sotavahinkosäätiön hallitusta osallistuivat matkaan. Pidimme yhden Sotavahinkosäätiön hallituksen kokouksenkin matkalla. Otin paljon kuvia matkalta ja kokosin niistä laajan kuvakertomuksen kotisivujeni galleriaan.

Osallistuin Peter Küttnerin kanssa Kaaderilaulajien 20-vuotisjuhlakonserttiin Ritarihuoneella 12.10. Tapasin tässä konsertissa viimeistä kertaa ystäväni Peter Küttnerin. Hän kuoli yllättäen kotonaan 22.10.

Kaatuneiden muistosäätiö vietti 70-vuotisjuhlaansa 11.11. Säätytalossa, jossa säätiö on myös aikanaan perustettu. Osallistuin juhlaan ja päivällisille arvovaltaisen kutsuvierasjoukon mukana.

Peter Küttnerin siunaustilaisuus pidettiin Hietaniemen uudessa kappelissa ja muistotilaisuus Cafe Ann Maressa. Pidin siellä muistopuheen Peterille.

Yksi viime vuoden merkittävimmistä juhlatilaisuuksista, johon osallistuimme Eeva-Leenan kanssa, olivat Jääkäriliikkeen 100-vuotisjuhlallisuudet 20.11. Ritarihuoneella ja Jääkärikonsertti Finlandia-talossa.

Ehkä on hyvä lopettaa tämä viime vuoden tapahtumien kertaus Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen Malmin kirkossa 6.12., jonne osallistuimme Eeva-Leenan kanssa ties monennenko kerran. Kuvia on Kuvagalleriassa.

Paljon merkkipäiviä ja tapahtumia mahtui siis viime vuoteen. Aivan kaikkia en ole tässä kertonut, mutta kaikkein tärkeimmän haluan mainita lopussa. Olemme saaneet seurata pojanpoikamme Viktorin kasvamista ja kehittymistä kokonaisen vuoden ajan ja aina silloin tällöin hoitaakin häntä. Toivomme hänelle ja hänen vanhemmilleen kaikkea hyvää alkavaan uuteen vuoteen 2015.

  


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 2.3.2021 17:28