Blogi

Töihin ja asumaan Helsinkiin vuonna 19681.4.2015 11:54


Tämän talon ylimmässä kerroksessa asuimme vuodet 1968-1970 Helsingin Maunulassa.

Osoitteemme oli Suursuontie 10 E 68, 00630 Helsinki. Tästä portaasta sitä oli aloitettava kiipeäminen ylös neljänteen kerrokseen.

Saatuamme opintomme päätökseen menimme naimisiin 1968. Saimme kummatkin työtä Helsingistä. Niinpä muutimme kesällä 1968 Tampereelta Helsinkiin ja asetuimme asumaan vuokralle Maunulaan. Vuokraisäntämme sanoi asunnon vuokrattuamme:"asukaa tässä niin kauan, että teidät voidaan siirtää sieltä suoraan läheiseen Maunulan vanhustentaloon".

Emme suorastaan lupautuneet siihen, mutta nyökyttelimme päätämme saadaksemme asunnon, jotka olivat kiven takana silloin. Vuokra oli muistini mukaan jotain 400 markka kuukaudessa kolmen huoneen ja keittiön asunnosta. Neliöitä asunnossa oli runsaat 70. Asunto sijaitsi neljännessä kerroksessa. Talossa ei ollut hissiä. Tämä ei meitä nuoria haitannut. Jaksoimme hyvin kivuta rappuset neljänteen kerrokseen.

Muutimme ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme kesän 1968 loppupuolella. Teimme siellä vähän remonttia. Maalasimme ja tapetoimme seinät, kannoimme sisään vähäiset huonekalumme ja asetuimme asumaan. Eeva-Leenalla oli lyhyt matka kouluun Helsingin Kaksoisyhteislyseoon vain muutama pysäkinväli Maunulan ostoskeskukselta Käpylän aukiolle. Minun matkani samaisella bussi numero 66:lla oli vähän pidempi kuin Eeva-Leenalla aina Helsingin keskustaan asti, mutta sujuva. Liikenneyhteydet Maunulasta keskustaan olivat hyvät. Meillä ei silloin ollut omaa autoa.

Jonkun aikaa asuttuamme kutsuimme hyvien tapojen mukaisesti vuokraisäntämme vaimoineen kahville meille. Nähtyään asunnon vuokraisäntä oli hyvin tyytyväinen korjattuamme hänen asuntonsa hyvään kuntoon.

Kului ehkä reilu vuosi, kun hän yhtäkkiä ilmoitti meille, että hän muuttaakin itse omaan asuntoonsa. Meidän piti ryhtyä etsimään uutta asuntoa. Silloin päätimme, että emme enää asu vuokralla.

Katselimme asuntojen myynti-ilmoituksia, laskeskelimme pieniä säästöjämme ja yritimme saada asuntolainaa. Asuntolainaa ei silloin saanut yhtä helposti kuin tänä päivänä. Omia säästöjäkin piti olla melkoisesti ennenkuin laina irtosi. Asuntolaina saatiin loppujen lopuksi Tampereen Seudun Osuuspankista eikä Helsingistä - kiitos appivanhempieni uskollisen säästämisen kyseisessä pankissa.

Olimme lukeneet ilmoituksia Siltamäkeen rakennettavista kohtuuhintaisista kerrostaloista. Mielenkiintomme oli niin suuri, että kävimme useamman kerran katsomassa sinne rakennettavia taloja. Eräällä kerralla mukana oli myös Eeva-Leenan isä, joka hyväksyi valintamme. Niinpä päätimme varata asunnon Siltamäestä.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 20.4.2015 10:59

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.