Blogi

Muistokivi talvisodan tanskalaisille vapaaehtoisille Hietaniemeen7.12.2017 19:27


Tanskan kansankäräjien puhemies Pia Kjaersgaard puhui kivenpaljastustilaisuudessa.

Muistokiven kunniavartio

Suomen ja Tanskan seppeleet muistokivellä

Eduskunnan puhemies Maria Lohela otti vastaan muistokiven Suomen puolesta ja kiitti tanskalaisia.

Rovasti Ejgil Bank Olesen piti hartaushetken muistokivellä.

Minulla oli tilaisuus osallistua talvisodassa kaatuneille tanskalaisille pystytetyn muistokiven paljastustilaisuuteen Helsingin Hietaniemessä 7.12.2017.

Muistokiven pystytti Tanskan kansankäräjät Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Talvisodan puhkeaminen Suomen ja Neuvostoliiton välillä 30.11.1939 sai monia myötätunnon osoituksia naapurimaissamme Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Ruotsista ja Tanskasta ilmoittautui tuhansia vapaaehtoisia, yksistään Tanskasta yli 1 000 vapaaehtoista. Ruotsalaisia osallistui talvisodan taisteluihin Sallassa kaikkiaan noin 8 000.  He torjuivat vihollisen hyökkäykset urheasti.

 

Tanskalaiset vapaaehtoiset sijoitettiin myös Pohjois-Suomeen aluksi Ouluun ja sen jälkeen Etelä-Suomeen Loviisaan. Pääosa tanskalaisista ei ehtinyt lainkaan mukaan talvisodan taisteluihin, mutta pieni ryhmä lentäjiä osallistui ilmataisteluihin ennen talvisodan päättymistä 13.3.1940. Heistä neljä lentäjää kaatui ja kaksi muuta vapaaehtoista haavoittui vaikeasti.

 

Tanskan kansankäräjien puhemies Pia Kjaersgaard puhui muistokivellä. Puheen päätteeksi puhemies poisti kiveä peittävän kankaan ja luovutti muistokiven Suomelle.  Tämän jälkeen laskettiin muistokivelle seppeleet: ensin Tanskan ja sitten Suomen seppele.

Suomen eduskunnan puhemies Marja Lohela otti Suomen puolesta vastaan muistokiven ja piti kiitospuheen.

 

Rovasti Ejgil Bank Olesen Tanskasta siunasi muistokiven ja piti lyhyen hartaushetken, jonka jälkeen Kaartin soittokunnan trumpetisti puhalsi iltasoiton.  Muistokivi oli paljastettu arvokkaalla tavalla.

Muistokivi on graniittia, ja se on peräisin Bornholmin saarelta. Paljastustilaisuus päättyi yhteiseen kahvitilaisuuteen, jota isännöi Tanskan kansankäräjät.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 28.2.2021 08:13